De WOZ-waarde, kan die lager?

12 februari 2014

Deze maand valt hij weer bij u op de deurmat; de nieuwe WOZ-beschikking 2014. Deze gaat uit van de waarde van uw woning of bedrijfspand per 1 januari 2013. Deze WOZ-waarde is niet alleen van belang voor de onroerendezaakbelasting (OZB) die u betaalt aan de gemeente. Deze waarde is ook van belang voor het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting, de afschrijvingsbasis van het bedrijfspand in de inkomsten- en vennootschapsbelasting, de waterschapsomslagen en voor de erf- en schenkbelasting. De WOZ-waarde van veel panden is in de afgelopen jaren behoorlijk lager geworden. In een aantal gevallen is deze nog steeds te hoog!

De WOZ-waarde van een pand wordt bepaald op de waarde in het economische verkeer van de woning. Deze waarde wordt beïnvloed door waarde-vermeerderende en waarde-verminderende factoren. De waarde-verminderende factoren zijn fiscaal natuurlijk het meest interessant. Deze zijn onder te verdelen in interne omstandigheden (die de woning zelf betreffen) en externe omstandigheden (zoals veranderde milieuwetgeving, de omgeving van de woning, e.d.).

Voorbeelden van externe waarde drukkende omstandigheden zijn bodemverontreiniging, de ligging aan een rondweg, de aanwezigheid van een bovengrondse hoogspanningsleiding, geluidsoverlast, stankoverlast, verzakking van een grachtenpand, de plaatsing van UMTS-telefoniemasten, slechte bereikbaarheid, de aanwezigheid van een hangplek of een skatebaan of gewoon matig buitenschilderwerk.

Voorbeelden van interne waarde drukkende factoren zijn een lekkage, de aanwezigheid van asbest, de aanwijzing als rijksmonument, bouw- en constructiefouten, een verbod op permanente bewoning, de toekomstige sloop van de woning, de aanwezigheid van rolstoelaanpassingen in de woning of zelfs het WC-raampje van buren.

Kortom: genoeg redenen om eens kritisch naar uw nieuwe WOZ-beschikking te kijken. Denkt u dat de waarde lager kan? Neem dan contact op met uw adviseur bij Van Lienden & Kooistra en we maken samen bezwaar!

 
Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven