Modernisering ziektewet

7 oktober 2013

In 2012 is er een Wet aangenomen, waarvan de gevolgen binnenkort voelbaar worden voor u als werkgever. Per 1 januari 2014 zijn werkgevers ook financieel verantwoordelijk voor ex-werknemers. Het gaat dan in het bijzonder om ex-werknemers met een contract voor bepaalde tijd die ziek uit dienst zijn gegaan of die in een periode van 4 weken na de laatste werkdag ziek worden.

Er komen namelijk steeds meer werknemers met een tijdelijk contract in de Ziektewet en de WIA/WGA (de periode na twee jaar Ziektewet) terecht. Nu hoeven werkgevers niets te doen als zo’n werknemer ziek uit dienst gaat. De uitkeringen worden per slot van rekening niet door u als werkgever betaald. En dat moet veranderen volgens de regering. Werkgevers moeten gaan (mee)betalen.

Per 1 januari 2014 wordt er een premiedifferentiatie ingevoerd voor werknemers (met een tijdelijk contract) die in de ZW of in de WGA-flex terechtkomen. Dus tijdelijke arbeidskrachten die ziek bij u uit dienst gaan. Kleine werkgevers gaan een sectorpremie betalen. Grote werkgevers betalen een individueel vast te stellen premie die kan oplopen tot hoge bedragen. Middelgrote werkgevers krijgen van allebei een beetje.

Belangrijk is dat terugwerkende kracht aan de regeling is verleend. U kunt dus geconfronteerd worden met kwesties van ex-werknemers die in het verleden ziek uit dienst zijn gegaan. Het UWV is op dit moment bezig met het versturen van brieven aan werkgevers als er in 2012 ZW-uitkeringen zijn verstrekt aan ex-werknemers.

Dan naar de meer praktische kant van het verhaal voor u als werkgever. Want wat moet u hier mee? Allereerst proberen te voorkomen dat tijdelijke arbeidskrachten ziek uit dienst gaan. Dit heeft u alleen niet altijd in de hand. Wel kunt u de risico’s verkleinen gedurende de periode dat de betreffende werknemer met een tijdelijk contract nog in dienst is. Denk dan onder meer aan de volgende punten:

  • het zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en een goed personeelsbeleid, dit ter voorkoming van uitval van de tijdelijke arbeidskracht;
  • het maken van afspraken om te investeren in duurzame inzetbaarheid (mits dit mogelijk is);
  • het beheersen van kortdurend verzuim en het verzuim zoveel mogelijk beperken.

Hoeveel maatregelen u ook neemt en hoe goed u ook voor uw personeel zorgt, het kan altijd voor komen dat er toch een werknemer met een contract voor bepaalde tijd ziek uit dienst gaat. Of binnen vier weken na de datum van de beëindiging ziek wordt. Daar moet u dan voor gaan betalen. Het kan dan handig zijn om als werkgever nog invloed uit te oefenen op de re-integratie van deze ex-werknemers. Hiervoor kun je een bepaling opnemen in de arbeidsovereenkomst.

Is het nog handig om te reageren als er een brief van het UWV komt? Dan hangt er vanaf of u een kleine, middelgrote of grote werkgever bent. Kleine werkgevers hebben er in beginsel geen belang bij om bezwaar te maken bij het UWV. Het bezwaar heeft namelijk toch geen invloed op de hoogte van de te betalen sectorpremie. Bezwaar maken kan interssant zijn op het moment dat er ook een individuele premie moet worden betaald.

Mr. A.B. (Bart) Bouter is advocaat bij Janssens Den Boef Advocaten in Houten

Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven