Proeftijdbeding

12 november 2014

Heeft u personeel in dienst of bent u van plan om op korte termijn personeel aan te nemen? Dan bevat dit artikel belangrijke informatie voor u!  

In de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is nieuwe regelgeving opgenomen over de proeftijd in arbeidsovereenkomsten. De nieuwe regels gaan in op 1 januari 2015. U dient hiermee rekening te houden bij het opstellen van de arbeidsovereenkomst.

Uiteraard kunt u vooraf contact opnemen met uw adviseur of contactpersoon bij Van Lienden & Kooistra. Zij zijn van de nieuwe regels op de hoogte en kunnen u op weg helpen.

De proeftijd

Tot op heden kan in arbeidsovereenkomsten een proeftijd bedongen worden. Deze proeftijd dient om beide partijen de mogelijkheid te bieden “het even aan te zien”. Gedurende de proeftijd kunnen beide partijen de arbeidsovereenkomst zonder opgaaf van reden beëindigen. Met een opzegtermijn hoeft dan geen rekening gehouden te worden. Een ontslagvergunning of een ontslagvergoeding is dan eveneens niet aan de orde.

In de WWZ geldt, dat proeftijdbedingen die vanaf 1 januari 2015 zijn aangegaan (!) voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten met een looptijd van zes maanden of korter nietig zijn.

Een werkgever zal in veel gevallen het niet kunnen opnemen van een proeftijdbeding als nadelig ervaren. Onderstaand een aantal mogelijkheden om dit nadeel enigszins weg te nemen.

Tijdig aangaan van een proeftijdbeding

De nieuwe regeling geldt voor tijdelijke contracten, waarin een proeftijd is bedongen die ingaat op 1 januari 2015 of later. Door de proeftijd uiterlijk 31 december 2014 af te spreken, kan gebruik worden gemaakt van de oude regels en blijft het mogelijk een proeftijdbeding op te nemen.

Praktisch gezien komt dit neer op ondertekening van de arbeidsovereenkomst in het jaar 2014.

Tijdsduur contract

De regeling is van toepassing op tijdelijke arbeidsovereenkomsten met een duur van zes maanden of korter. Door een arbeidsovereenkomst voor de duur van zes maanden en één dag aan te gaan, is de nieuwe regeling voor het proeftijdbeding niet van toepassing. Er kan dus een proeftijd bedongen worden.
Aangezien bij tijdelijke contracten de ketenregeling (na drie opeenvolgende contracten c.q. contracten met een totale duur van twee jaar of langer ontstaat een overeenkomst voor onbepaalde tijd) een rol speelt, is het belangrijk de contracten goed te administreren.

Kort eerste contract

Overwogen kan worden een kort eerste contract aan te gaan, bijvoorbeeld voor één of twee maanden. Nadeel is, dat het contract niet tussentijds beëindigd kan worden. Deze optie kan daarmee niet gezien worden als vervanging van het proeftijdbeding.
Daarnaast geldt ook hier de ketenregeling. Het contract telt gewoon mee voor de vaststelling van het aantal of van de duur van de tijdelijke contracten.

Uitzendovereenkomst

Een andere optie is de werknemer in eerste instantie op basis van een uitzendovereenkomst te laten werken. In de uitzendovereenkomst kan een uitzendbeding worden opgenomen waarin geregeld is dat de overeenkomst op verzoek van de inlener (de “werkgever”) met onmiddellijke ingang kan worden beëindigd. Een dergelijke overeenkomst kan maximaal 26 weken duren.
Over het algemeen is dit een duurdere optie; het uurtarief voor een uitzendkracht ligt doorgaans op een hoger niveau dan het uurloon voor een werknemer.

Tijdelijk contract zonder vaste einddatum

In contracten voor bepaalde tijd waarin geen vaste einddatum is afgesproken, mag wel een proeftijdbeding worden opgenomen. Het gaat hierbij om contracten voor bijvoorbeeld de vervanging van zieke werknemers of voor de duur van een bepaald project. De ketenregeling is niet van toepassing op het eerste contract. De maximale termijn van 36 maanden (per 1 juli 2015: 24 maanden) mag dus overschreden worden. 
De formulering van een dergelijk contract luistert wel nauw.

Voortraject

Een laatste optie om de negatieve gevolgen van de wijziging in de proeftijdregeling enigszins weg te nemen, is het nauwkeurig beoordelen van de werknemer in de selectiefase (profilering in social media, referenties opvragen etc.).
Hiermee is het nut van een proeftijdbeding te verminderen. 

Familiebedrijvigheid is ons DNA

Persoonlijk, gedreven en onderscheidend. Met deze drie kernwaarden staat Van Lienden & Kooistra klaar als adviseur voor uw familiebedrijf. Een familiebedrijf is niet zomaar een bedrijf. Het is méér dan een bedrijf. Wij weten dat maar al te goed.

Alles voor familiebedrijven